Yağmurlu Havalarda Araç Kullanımı

09 Şubat 2021
Yağmurlu Havalarda Araç Kullanımı

Yağmurlu Havalarda Araç Kullanımı Hakkında

Kışın bitimiyle birlikte bahar aylarına giriş yapılırken en büyük kazalar yağmurlu havalarda yaşanmaktadır. Yağmur nedeniyle görüş mesafesinin de kısalması sonucu önünü göremeyen sürücüler sık sık kazalara karışmaktadır. Ayrıca yağmurun yerde yarattığı ıslaklık da sürücülerin direksiyon hakimiyetlerini kaybetmelerine neden olabilir. 

Yağmurlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yağmurlu havalarda dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmakla beraber, bunlara dikkat edilmesi durumunda diğer sürücülerin de yara almadan kurtulması mümkün olabilmektedir.

İlk olarak aracın yağmurlu havaya hazırlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu işe sileceklerin, görüş netliği için uygun olup olmadığı ile başlanabilir. Silecekler ne kadar kaliteli olurlarsa da uzun bir kullanımdan sonra işlevlerini yitirebiliyorlar. Bunun için düzenli bakımlarının yapılması gerekir. Sileceklerin sayesinde aracın önüne düşen yağmur damlaları temizlenerek aracın önünü görmesi sağlanır. Bu da aracın görüş netliğini arttırır. Ayrıca camların da netliği etkilenmeyecek şekilde temizlenmesi gerekir.

Diğer bir husus da aracın bel kemiğini oluşturan lastiktir. Çünkü lastikler, aracın kaymasını engelleyecek şekilde frenler yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Lastik ne kadar sağlam olursa, araç o kadar rahat fren yapabilir ve yağmurdan etkilenmesini en aza indirir. Lastik değerleri ayarlanırken basınç değerleri de bir düzene oturtulmalıdır. Bunu yapmak sürüş güvenliğine katkı sağladığı gibi yakıt tüketimine de katkılar sağlamaktadır. Önerilen ayarlar ise; basıncı fazla ve diş derinliğinin çok olmasıdır. Bunlar aktif fren mesafesi göz önünde bulundurularak oluşturulan değerlerdir.

Yağmurlu havalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise öndeki araç ile olan mesafedir. Bu mesafe her türlü ihtimale göre uzun tutulmalıdır. Çünkü yağmurun etkisiyle kayganlaşan yolda araç kontrolden çıkabilir. Bu gibi durumlarda diğer araçlara zarar verilmemesi oldukça önemlidir.
   
Aktif fren mesafesi ise yoldaki hareketli aracın frene basmasından itibaren durmasına kadar olan süredir. Bu süre aracın hızına bağlı olduğu gibi sürücünün deneyimi, yaşı, araç kullanma süresi, sağlığının yerinde olup olmaması ve uyku gibi faktörlere bağlıdır. Örneğin uzun yıllar araba kullanan usta bir şoför ile yeni bir şoförün aktif fren mesafesi aynı olmamaktadır. Bu durumda yeni şoförlerin bu mesafeyi iyi ayarlamaları gerekmektedir.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.